Vijftig jaar Vrienden van Thorn

De vereniging Vrienden van Thorn richt zich op het behoud en het uitdragen van het cultuurhistorisch erfgoed van Thorn en wil daarnaast een platform zijn voor ieder die Thorn een warm hart toedraagt. De vereniging werd opgericht in 1967 en dat betekent dat zij dit jaar haar 50-jarig bestaan viert. Het jubileum wordt aangegrepen om samen met de Thornse gemeenschap te laten zien wat Thorn op cultureel vlak in huis heeft. In dat verband staan de volgende activiteiten op stapel.

Thorndag zondag 25 juni 2017

Op deze dag zullen meer dan 20 verenigingen en stichtingen die zich in Thorn met cultuur of historie bezig houden zich aan de buitenwereld presenteren, verspreid over het historische centrum van Thorn. Dit alles onder het motto “Thoear Trèktj”.

Het publiek krijgt een gevarieerd programma voorgeschoteld en kan uit verschillende onderdelen kiezen. Genoten kan worden van concerten, toneelvoorstellingen, shows, lezingen, rondleidingen en presentaties. Bezoekers ontvangen een plattegrond van het parcours, dat vrij toegankelijk zal zijn. Het programma duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Daarna verplaatsen de activiteiten zich naar de cafés in het centrum van Thorn, waar naast inwoners en gasten ook veel oud-Thornaren worden verwacht.

Tentoonstelling 50 jaar cultureel leven in Thorn

In samenwerking met het Gemeentemuseum Het Land van Thorn organiseren de Vrienden van Thorn een tentoonstelling die een beeld zal geven van wat de in Thorn op cultureel en historisch vlak werkzame verenigingen en stichtingen de voorbije 50 jaar tot stand hebben gebracht. De tentoonstelling wordt geopend op de ochtend van de Thorndag. De tentoonstelling zal lopen van 25 juni t/m 3 september 2017.

Jubileumboek

Tijdens de Thorndag verschijnt verder het jubileumboek. Hierin wordt het wel en wee van 50 jaar Vrienden van Thorn beschreven. Het boek gaat ook in op de bijdragen die de Vrienden van Thorn hebben geleverd aan projecten op cultureel vlak en de instandhouding van monumenten die verspreid over Thorn te vinden zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Thorndag kan contact worden opgenomen met Riëtte van Delft, tel. 06-40301839, e-mail: thorndag2017@vriendenvanthorn.nl  Zie voor nieuwsberichten ook onze website: www.vriendenvanthorn.nl of onze facebookpagina:  www.facebook.com/thorndag

Deelnemende culturele organisaties

Wijnproeverij bij De Pomp

Een echt Thorns glas wijn, een huisgemaakt hapje en goed gezelschap. Wat wil je nog meer? Buurtvereniging De Pomp laat op 25 juni zien waar de buurt goed in is: genieten van het leven. In samenwerking met Wijngoed Thorn houdt de buurt die middag een wijnproeverij op de Bogenstraat. Leden van de buurtvereniging zorgen dat bij elk soort wijn een bijpassend hapje wordt gepresenteerd. En dat alles tegen een alleszins redelijke prijs. Want genieten hoeft niet duur te zijn.

Tijdens die proeverij wordt meteen een primeur gepresenteerd: de eerste Thornse ‘champagne’: de Pinot Brut. Een mousserende wijn die formeel niet champagne mag heten, maar wel op exact dezelfde traditionele wijze is gemaakt.

De wijnproeverij begint om 13.00 uur. Dan staan ook de hapjes klaar. Maar er is meer. Leden van de buurtvereniging laten zien waar ze goed in zijn. In meerdere marktkraampjes tonen buurtgenoten het resultaat van hun hobby: van keramieken en schilderen tot fotografie. Verder is er een kleine boekenmarkt met uitsluitend kwalitatief goede boeken, en wordt er een veiling gehouden van zaken die door buurtgenoten ter beschikking zijn gesteld.

De presentatie van de Pinot Brut is om 15.00 bij het Wijngoed Thorn. Aansluitend is meteen de mogelijkheid een glaasje te proeven of meteen een fles te kopen voor thuis.

De festiviteiten op de Bogenstraat zijn onderdeel van de Thorndag die de Vrienden van Thorn organiseren onder het motto: Thoear Trèktj. Buurtvereniging De Pomp staat bekend als een zeer actieve vereniging die trots is op Thorn. Als het witte stadje zich aan de buitenwereld presenteert, doet de buurt daarom maar al te graag mee.

Om 17.00 komt de proeverij van De Pomp en Wijngoed Thorn ten einde, maar dan is er in de cafés en restaurants nog genoeg te doen om van de Thorndag ook nog een gezellige Thorn-avond te maken.

Stichting Jeugdwerk Thorn

Wie zijn jullie?

Stichting Jeugdwerk Thorn is dé jeugdvereniging voor alle kinderen van Thorn en omstreken van 4 tot 16 jaar. Alle activiteiten en bijeenkomsten worden door een enthousiast clubje van ongeveer 15 vrijwilligers gerund. Jeugdwerk Thorn bestaat volgend jaar 25 jaar en is ontstaan uit Jong Nederland, Kindervakantiewerk Thorn en Jongerensoos Kalypso.  Buiten haar wekelijkste bijeenkomsten voor onze leden organiseren wij ook zeer variërende activiteiten voor alle jeugd van Thorn.

Wat is het hoogtepunt uit jullie bestaan?

Ieder seizoen draaien onze vrijwilligers met veel plezier de bijeenkomsten en organiseren daarnaast ook nog eens een tal van open activiteiten. Activiteiten waar we behoorlijk trots op zijn, zijn ons jaarlijks zomerkamp, de spokentocht en de kinjerboorebroeloft. Daarnaast organiseren we sint maarten lampionnen maken, palmtak maken, kerstgaladisco en nog vele andere activiteiten. Alle activiteiten zijn terug te vinden op onze website en onze facebookpagina.

Wat gaan we doen 25 juni op de Thorndag?

We bieden de kinderen een variatie aan korte spellen zoals bijvoorbeeld glittertattoos, grabbelton, lollie trekken en de spiraal. Een lekkere plek waar het kind zich even kan uitleven. Bezoek ons dus zeker op de parkeerplaats aan de Wijngaard.

Wat willen we bereiken op deze dag, wens voor de toekomst?

We willen de kinderen een leuke dag bezorgen. Daarbij willen we graag aan de mensen laten zien dat we creatief met weinig middelen leuke activiteiten kunnen verzinnen voor de kinderen. Dat we echt moeite doen en met veel plezier. Iets wat we op de bijeenkomsten en activiteiten ook doen. Misschien krijgen we nog wel aanmeldingen voor nieuwe leden en leiding (16+).

Contactgegevens

www.jeugdwerkthorn.nl

BIRDS@WORK VALKERIJ

De valkerij is van oudsher het invangen en voor de jacht trainen van roofvogels. Het is een oude traditie met een hoge cultuurhistorische waarde (Werelderfgoedlijst UNESCO). Ongetwijfeld kent u de spreekwoorden in onze taal zoals ‘iemand een loer draaien’ en ‘van de hak op de tak’. Een adellijke sport en ook adellijke dames mochten vroeger graag met de valken gaan jagen. Bekende namen zijn Hertogin Maria van Bourgondië, haar dochter Margareta van Oostenrijk en Gravin Jacoba van Beieren.

In 2000 wilde Rob van Dipten van zijn valkerijhobby, net als zijn vrouw Nina Markx, ook een beroep maken. Door een ongeval kort daarna brak Rob zijn rug met als gevolg een dwarslaesie. Na een onderbreking van bijna 2 jaar revalidatie en herstel betrokken ze een wit huis in Thorn en startten in 2003 met Birds@Work dat al snel uitgroeide tot een valkerijbedrijf met meerdere disciplines.
Inmiddels is Birds@Work de grootste valkerij groep van de Benelux, zijn er 22 ervaren beroepsvalkeniers uit Nederland en België inzetbaar en heeft de groep ongeveer 360 roofvogels en uilen onder zich.

Het hoogtepunt uit ons bestaan is ongetwijfeld Koninginnedag 2011 in Thorn. Aan ons de eer om samen met de Koningin en leden van de Koninklijke familie te valkenieren. De ster van de dag was de Woestijnhavik die zich niets aantrok van alle camera’s en beveiliging maar onbevreesd naar de hand van de majesteit vloog.

Op 25 juni staat Birds@Work samen met Evelien Henckens en haar roofvogels op dezelfde plek als tijdens Koninginnedag 2011 en stellen we de bezoekers in de gelegenheid ook eens te vliegen met een van de roofvogels.

Kom en ervaar zelf waarom Koningin Maxima en Prinses Beatrix zo’n brede grijns op hun gezicht hadden bij aanvang van het rondje Thorn.

We hopen hiermee het edel ambacht der valkerij weer even onder de aandacht te brengen en wie weet brengt het ook bedrijven op een idee een workshop in te plannen als bedrijfs- of personeelsuitje.

www.valkenieren.nl

TROTS

Cultureel Thorn presenteert zich

Het Gemeentemuseum Het Land van Thorn wil u graag informeren over onze nieuwe expositie ‘TROTS’ die te zien is van 25 juni tot en met 3 september 2017.

Met TROTS presenteert gemeentemuseum Het Land van Thorn samen met de Vereniging Vrienden van Thorn een breed scala aan Thornse culturele stichtingen en verenigingen.

Aanleiding is het 50-jarig bestaan van de Vereniging Vrienden van Thorn die zich richt op het behoud en het uitdragen van het cultuurhistorisch erfgoed van Thorn en daarnaast een platform wil zijn voor ieder die Thorn een warm hart toedraagt.

De gekozen vormgeving van deze expositie doet enerzijds recht aan het serene karakter van het witte stadje en geeft anderzijds uitdrukking aan de veelkleurigheid van het rijke culturele leven van Thorn en de hoogtepunten daarin van de afgelopen 50 jaar.

De expositie begint tijdens de Thorndag ‘Thoear Trèktj’ op 25 juni 2017 en is op deze dag vanaf 14:00 uur voor iedereen vrij te bezichtigen. De expositie eindigt met de jaardag van de Vrienden van Thorn op 3 september.

www.museumhetlandvanthorn.nl

HARMONIE ST. MICHAËL VAN THORN

WIE ZIJN JULLIE

Harmonie St. Michaël van Thorn is opgericht in 1863 en heeft zich ontwikkeld tot een harmonieorkest en slagwerkgroep met internationale faam. De vereniging heeft ruim 450 leden, waarvan 150 musicerend in het harmonieorkest, de slagwerkgroep of het jeugdorkest. De vereniging is de organisator van het Grachtenfestival aan de Maas en Once Upon A Beach en amuseert vele inwoners van Thorn met o.a. kienavonden en fietstochten. Verschillende andere verenigingen maken gebruik van onze zalen en Café d’n Ingel. Kortom: een zeer actieve club!

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

Naast vele concerten in binnen- en buitenland, radio- en televisieopnames, samenwerking met topsolisten en koren en 12 CD/Dvd’s is er een aantal duidelijke hoogtepunten. Zo won het harmonieorkest drie maal het WMC en presteerde de slagwerkgroep dat één keer. In 2016 behaalde het harmonieorkest tijdens een wedstrijd de hoogste score van een Nederlands harmonieorkest in de laatste 5 jaren. Daarom mag het orkest in 2018 Nederland vertegenwoordigen tijdens het European Championship for Wind Orchestras (ECWO) in Brussel. In juli 2017 speelt het harmonieorkest voor de 3e maal op de internationale conferentie van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE) in TivoliVredenburg. De slagwerkgroep maakt momenteel furore met ‘Demenz’, een muzikale cross-over met o.a. het koor Thorensis. De eerstvolgende uitvoering is in september 2017 in Studio 1 in Hilversum

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Wij ‘verbinden met muziek’ en laten dat tijdens ‘Thorn Trèktj’ zien met 2 verschillende programma’s, gespeeld door de jeugdgroep en de slagwerkgroep.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

Onze jeugd laat zien hoe fijn het is om samen muziek te maken en de slagwerkgroep verbindt het indringende maatschappelijke thema dementie met muziek.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

Wij willen graag ons bolwerk van muzikale en organisatorische energie verder uitbouwen. Alles op eigen kracht en tegen de maatschappelijke trends in, omdat we blijven geloven in de kracht van samen mooie muziek maken en de positiviteit die dat uitstraalt.

CONTACTGEGEVENS

I   www.harmoniethorn.nl

info@harmoniethorn.nl

SCHUTTERIJEN ST. MICHAËL EN ST. ANSFRIED THORN

WIE ZIJN JULLIE

Schutterij St. Michaël is heropgericht in 1888 en is aangesloten bij de Midden-Limburgse Schuttersbond. Schutterij St. Ansfried is opgericht in 1950 en is aangesloten bij de Weerter Schuttersbond Eendracht maakt Macht.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

Dit zijn de zeer goede resultaten van beide Thorner schutterijen op de schuttersfeesten en het OLS. Hoogste resultaat op een OLS van St. Ansfried is de tweede plaats op het OLS te Neer in 2009 en voor St. Michaël de derde plaats op het OLS te Maasmechelen in 2016, alwaar St. Ansfried de vijfde plaats behaalde.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

De inhoud van de presentatie zal voornamelijk bestaan uit het laten zien hoe een loden kogel wordt gemaakt en de kogelopbouw voordat er geschoten kan worden. We geven een demonstratie van lood smelten, kogelgieten d.m.v. een kogeltang en de materialen die hiervoor nodig zijn. Voor de beeldvorming zal ook een zware buks worden getoond.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

Normaliter wordt er geschoten met de zware buks (±18 kg), maar dit is ter plaatse niet mogelijk. Daarom is er voor gekozen om iedereen in de gelegenheid te stellen met een echte wedstrijdwindbuks te schieten. Met deze windbuks worden de jeugdleden opgeleid tot schutter en nemen hiermee ook deel aan wedstrijden totdat zij zelfstandig de zware schuttersbuks kunnen dragen en hiermee kunnen schieten.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

Het schutterswezen promoten en de jeugd stimuleren. De wens voor de toekomst staat geheel in het teken van de aanstaande fusie tussen de beide Thorner schutterijen. Dit met als einddoel een prachtige en gezonde vereniging die nog in lengte van jaren deel uit kan maken van de cultuur die Thorn rijk is.

CONTACTGEGEVENS

I   schutterijsintmichaelensintansfriedthorn.nl

secretaris.schutterijthorn@gmail.com

 
 
 

KONINKLIJKE HARMONIE VAN THORN

WIE ZIJN JULLIE

De Koninklijke Harmonie van Thorn, ook  bekend als de ‘Bokken van Thorn’, werd opgericht in 1812 als het ‘Philharmonisch Muziekgezelschap Concordia’ en verkreeg van koning Willem III in 1865 het toen zeldzame predicaat ´koninklijk´. Sindsdien draagt ons gezelschap de naam de Koninklijke Harmonie van Thorn.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

Teveel op te noemen in ons meer dan 200 jaar bestaan. Recente voorbeelden zijn het winnen van het Nederlands Kampioenschap in 2008, het eerste Europese Kampioenschap voor harmonieorkesten in 2013 in Luxemburg en het European Championship for Wind Orchestra’s (ECWO) in 2016. Dit alles onder de muzikale leiding van de internationaal vermaarde dirigent Norbert Nozy.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Een koperensemble van de KHT zal zorg dragen voor de opluistering van de officiële opening in de abdijkerk en op het buitenpodium speelt later op de dag bigband “pete’s corner”. De Jeugdband van de KHT werkt mee aan de presentatie van Myouthic.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

Omdat onze harmonie internationaal bekend is en omdat muziek altijd bijdraagt aan de feestvreugde. Een jubileumviering als deze verdient het om muzikaal te worden opgeluisterd.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

De doelstelling is een mooie feestelijke viering van de Thorndag voor alle mensen die deze dag aanwezig zijn en daarnaast willen we de naamsbekendheid van onze vereniging vergroten.

CONTACTGEGEVENS

I   www.kht.nl

TONEELVERENIGING APPLAUS

WIE ZIJN JULLIE

De vereniging is opgericht in 1999 en telt momenteel 20 leden en ondersteunende leden voor o.a. grime en decorbouw. Naast de avondvullende voorstellingen zijn we bij veel activiteiten in Thorn toneelmatig aanwezig waardoor we de cultuur in Thorn stimuleren. Ook buiten Thorn worden we veel gevraagd.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

Een jaarlijks avondvullende voorstelling  waarmee al diverse toneelprijzen zijn gewonnen. Zo wonnen we in 2016  ‘t Muulke’ met onze voorstelling ‘Hierna’ in de categorie ‘meest bijzonder nieuw initiatief’.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Uiteraard toneel! Er is gekozen voor een korte, bijzondere voorstelling van 7 spelers die in hun eigen taal het publiek weten te boeien.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

Omdat het altijd weer een aangename verrassing is waar APPLAUS nu weer mee komt!

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

Dat heel Thorn en omgeving geniet van de voorstelling en in de toekomst onze avondvullende voorstellingen bezoekt.  Wij hopen dat onze voorstelling de bezoekers inspireert  om ook toneel te gaan spelen. Wij vinden het leuk en belangrijk dat zich nieuwe leden aanmelden bij onze gezellige toneelvereniging.

CONTACTGEGEVENS

I   www.applausthorn.nl

VVV GIDSEN VAN THORN

WIE ZIJN JULLIE

Wij zijn een bekwaam VVV-gidsenteam dat al meer dan 30 jaar rondleidingen verzorgt in Thorn en sinds 2011 ook in Wessem en Maasbracht. Naast de stadswandelingen zijn er ook regelmatig rondleidingen met een specifiek thema. De rondleidingen worden ook gegeven in het Duits, Engels en Frans.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

Sinds 2012 bieden wij elke zondag om 13.00 uur een stadswandeling aan waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan een goed doel, n.l. de ‘Fürstin Franziska Christine Stiftung’ te Essen. Hieraan kan men zonder reservering meedoen.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Wij verzorgen die dag vier keer een bijzondere wandeling van een half uur, waarbij we aandacht schenken aan diverse objecten die (mede) door de Vrienden van Thorn zijn gerealiseerd. Wij vertellen over de objecten, over de achtergronden en het ontstaan ervan. Voor de kinderen is er een prinsessen- en ridderwandeling.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

Omdat wij als bekwame en goed opgeleide gidsen de bezoeker van Thorn meenemen op een kleine ontdekkingsreis door de bijzondere geschiedenis van het stadje en daar zoals altijd bevlogen over vertellen

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

Wij willen niet meer weg te denken objecten, zoals het carillon en de plaquettes met de namen van de abdissen, onder de aandacht brengen. Onze wens voor de toekomst is dat door onze inzet de culturele aantrekkingskracht van Thorn behouden blijft.

CONTACTGEGEVENS

I    www.vvvmiddenlimburg.nl

E   PKVVVgidsthorn@gmail.com     

STICHTING KRUISEN EN KAPELLEN THORN

WIE ZIJN JULLIE

De stichting ‘Kruisen en Kapellen Thorn’ is opgericht in 1997 en heeft als doelstelling het beheren, onderhouden en zo nodig restaureren en waar mogelijk herbouwen van bestaande en verdwenen kruisen en kapellen in Thorn. Gezien het aantal inwoners heeft Thorn de hoogste ‘kapellendichtheid’ van Nederland.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

Met de herbouw en inzegening van de Sint-Jozef kapel in 2012 zijn alle verdwenen kapellen weer terug in Thorn. Veel andere kapellen, zoals de Nepomucenus-kapel, werden ingrijpend gerestaureerd. Wij zijn trots op onze huidige kruisen en kapellen die ieder een eigen beheerder hebben.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Wij organiseren die dag een tweetal wandelingen langs het rijke kruisen- en kapellenbezit van Thorn. Bij elke kapel wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de betreffende kapel en de hagiografie van de heilige. In het museum is een kleine presentatie van de stichting waarbij wij hopen een bijzonder beeld  van de Heilige Petrus te kunnen tonen dat zich nu in de Abdijkerk bevindt. Daarnaast zullen er een aantal kapelletjes in miniatuur te zien zijn en enkele bijzondere objecten.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

De kapellen hebben ieder hun eigen geschiedenis en liggen vaak mooi in het landschap rondom Thorn. De mensen die met ons meegaan, kunnen genieten van een mooie wandeling langs bijzondere kapellen en wegkruisen waarbij verhalen worden verteld van de betreffende heilige en de kapel.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

Wij willen de aandacht vestigen op dit religieuze erfgoed. Daarnaast hopen wij dat nieuwe vrijwilligers zich zullen melden voor het onderhoud van de kapellen door het uitvoeren van schilderwerk en kleine restauratiewerkzaamheden.

CONTACTGEGEVENS

I    www.kruisenenkapellenthorn.nl

E   kruisen@kruisenenkapellenthorn.nl

REGIONAAL HISTORISCH INFORMATIE- EN DOCUMENTATIECENTRUM (RHIDOC) THORN / G.H.K. “HET LAND VAN THORN”

WIE ZIJN JULLIE

Het RHIDOC is een voortzetting van de vroegere studiezaal van het gemeentearchief van de voormalige gemeente Thorn. Vanuit deze instelling werd in 1985 de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn” opgericht. De G.H.K. heeft tot doel het bevorderen van de geschied- en heemkundige kennis van het werkgebied en de bestudering van de levensomstandigheden, gewoonten en gebruiken van de mensen die dit gebied bewonen en bewoond hebben. Drie dagen per week biedt het RHIDOC gelegenheid tot het doen van opzoekingen in de aanwezige archiefbronnen en andere bestanden voor bv.  historisch onderzoek, stamboomonderzoek enz. , Door de gemeente gefaciliteerde vrijwilligers helpen geïnteresseerden hierbij op weg.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

De toekenning van de Pater Sangersprijs in 2003, als erkenning van onze verenigingsactiviteiten zowel in de regio als over de Belgische grens.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

We stellen de ruimte van het RHIDOC in het Cultuurhuis aan de Wijngaard 8 open voor publiek. Al onze mogelijkheden (raadpleging archiefbestanden, aankoop boeken over geschied- en heemkundige onderwerpen, cursussen genealogie en oud schrift) worden gepresenteerd en we geven uitleg. Een stamboomdeskundige is aanwezig om via de computer aan de hand van voorbeelden de bezoekers te laten zien hoe een stamboom tot stand komt, welke gegevens worden gebruikt, waar die te vinden zijn en wat het resultaat wordt.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

Om de mogelijkheden te ontdekken die er zijn om informatie te vergaren over de geschiedenis van Thorn en de regio en om hierin onderzoek te doen.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

Wij hopen de belangstelling voor geschiedbeoefening op te wekken, te stimuleren en de bezoekers aan te zetten tot verdere kennisneming en actieve deelname.

CONTACTGEGEVENS

I    www.ghklandvanthorn.nl

E   rhidoc@gemeentemaasgouw.nl

STICHTING MYOUTHIC, centrum voor kunst en cultuur

WIE ZIJN JULLIE

Wij hopen dat iedereen kan genieten van een leven lang muziek.Myouthic is opgericht in 2013 en is er voor iedereen die muziek wil beleven op zijn eigen manier.

Door zelf muziek te maken of muziek te beluisteren, lessen te volgen, muziek op schoot en muziek op school, muziek en theater, muziek en dans en zelfs muziek en kunst.

Myouthic helpt je bij het maken van de juiste keuze.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

Wij hebben geen specifiek hoogtepunt in ons korte bestaan. Enkele zeer mooie momenten zijn onze diploma-uitreikingen, de diverse presentaties van schoolprojecten en onlangs de saxofoondag met Johan van der Linden in Ell.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Ons saxofoonensemble o.l.v. Joyce Bruysten zal de middag muzikaal openen, waarna Theo Schreurs met de kinderen van de school een spetterende muzikale presentatie zal geven begeleid door het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie van Thorn. Vervolgens is er nogmaals een optreden van ons saxofoonensemble. De schooljeugd zal met zang, beweging en instrumentaal spel laten horen wat in de muziekles op school in het kader van het DOOR!project aan de orde komt.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

We zullen die dag laten zien hoe je met jonge kinderen (basisschool) mooie muziek kunt maken in een grote groep en met een relatief korte voorbereiding. Ook laten we zien hoe mooi wij de verbinding kunnen maken tussen de schooljeugd en het muzikale verenigingsleven van Thorn.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

We willen ook aan de bezoekers laten zien hoe mooi en leerzaam het is om met jonge kinderen samen muziek te maken en ook hoe eenvoudig dit in feite kan zijn. Muziek kan een enorme rol spelen in de ontwikkeling van kinderen en geeft daarnaast ook nog veel plezier.

CONTACTGEGEVENS

I   www.myouthic.nl

info@myouthic.nl

GIDSENTEAM TOERTJE THORN

WIE ZIJN JULLIE

Wij zijn een gidsenteam opgericht in 2011 en wij verzorgen rondleidingen in Thorn en Wessem. Wij willen bezoekers graag kennis laten maken met de historische en karakteristieke pareltjes in het Midden-Limburgse Maaslandschap. Ons team bestaat uit een enthousiaste groep gidsen die met hart en ziel aan Thorn verknocht zijn en daar middels hun activiteiten en verhalen uiting aan geven.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

Het 1e lustrum in 2016.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Wij houden een lezing over de geschiedenis van Thorn. Er is een powerpointpresentatie en wij verzorgen een stadswandeling waarbij wordt gekeken naar details in het Thorner straatbeeld, telkens met een duur van 30 minuten.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

De mensen moeten op die dag naar ons komen luisteren om te genieten van Thorn in woord en beeld.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

Met onze deelname willen we de zeer interessante geschiedenis van Thorn benadrukken en deze voor de toekomst, ons nageslacht, bewaren en doorgeven. Deze heel bijzondere dag ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Vrienden van Thorn geeft daar een extra impuls aan.

CONTACTGEGEVENS

I  www.toertjethorn.nl

toertjethorn@live.nl

VROUWENKOOR THORENSIS

WIE ZIJN JULLIE

Vrouwenkoor Thorensis is opgericht in 1995 en staat al 20 jaar onder leiding van de gepassioneerde dirigente Esther Zaad.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

Ons bestaan kent vele hoogtepunten, o.a. 1e prijzen op Korenfestivals. Maar heel bijzonder was toch wel het optreden voor de koninklijke  familie tijdens hun bezoek aan Thorn in 2011. Prinses Máxima nam toen uitgebreid de tijd voor een gezellig praatje met onze dirigente en de koorleden.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Dat is eigenlijk nog een verrassing. Waarschijnlijk zingen we wereldlijke liederen in allerlei talen.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

Omdat wij veelzijdige muziek zingen. En omdat wij te beluisteren zijn in de kerk, komt onze muziek prachtig tot haar recht.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

Dat het Vrouwenkoor Thorensis niet meer weg te denken is in het culturele leven van Thorn. Onze wens voor de toekomst is meer jongere leden bij ons koor te betrekken.

CONTACTGEGEVENS

I   www.thorensis.nl   

STICHTING FRANS VAN DEN BERG

WIE ZIJN JULLIE

De Stichting Frans van den Berg is opgericht in 1997 en legt zich toe op het inventariseren, het behouden en het bekend maken van de kunstwerken die de schilder heeft nagelaten. Wij organiseren om de paar jaar een expositie en hebben boeken, dvd’s en kaarten uitgegeven.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

De grote overzichtstentoonstelling die de stichting in 1999 organiseerde. Eveneens werd in 1999 het gedenkboek “Frans van den Berg, 1919-1989” uitgegeven.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Wij houden een viertal presentaties ter inleiding en verheldering van de belangrijkste werken die de kunstenaar in Thorn heeft nagelaten. Dat zijn de grote schilderijen van de twee harmonieën in het Cultuurhuis en het panorama van Thorn, in feite een driedimensionaal schilderij, in het museum.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

Men moet deze inleidingen bijwonen omdat de kunstwerken uniek zijn binnen het culturele kader van Thorn. De werken vertellen iets over de gemeenschap van Thorn en vloeien als het ware naadloos voort uit de Thorner gemeenschap. De kunstwerken vertellen iets over die gemeenschap zelf en over de tijd van hun ontstaan.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

Wij willen bereiken dat het werk van Frans van den Berg nog prominenter naar voren komt en nog bekender wordt. De kunstwerken die we tijdens de Thorndag toelichten, verdienen het te worden gekoesterd door de Thorner gemeenschap en ook door velen van buiten Thorn te worden gezien.

CONTACTGEGEVENS

I   www.stichtingfransvandenberg.nl

stichtingfvdb@gmail.com

STICHTING POPMUZIEK THORN

WIE ZIJN JULLIE

Wij zijn opgericht in 2010 met als doel om (pop)muziek in de Gemeente Maasgouw te stimuleren. Door middel van de inzet van muziek willen we het culturele- en jongerenprogramma binnen de gemeente bevorderen. Als Stichting Popmuziek Thorn proberen we in Thorn ook de popmuziek beter op de kaart te zetten, een grote uitdaging als je bedenkt dat het stadje al twee beroemde harmonieën rijk is.

WAT IS HET HOOGTEPUNT UIT JULLIE BESTAAN

De organisatie van de jaarlijkse ‘Abbey Sessions’. Inmiddels zijn er al vijf edities van dit openlucht festival georganiseerd, waarbij op het buitenpodium kwalitatief hoogwaardige artiesten hebben opgetreden tegen het idyllische decor van de Abdijkerk. Zo trad de recent overleden en bekende protestzanger Armand hier op, maar ook lokale helden als Tom Peeters en Ruud Versteden, verenigd in Versteße, de Maasbrachtse Maud Willems en Christopher Green stonden op de bühne.

WAT GAAN JULLIE DOEN OP 25 JUNI

Op die dag willen we een podium bieden aan jonge talenten uit Thorn en omgeving, waarbij het accent ligt op singer-songwriter muziek, oftewel aangename luistermuziek. Daarnaast denken we aan het verkopen van ambachtelijke speciaalbiertjes ter versterking van de innerlijke mens.

WAAROM MOET MEN OP DIE DAG NAAR JULLIE KOMEN KIJKEN/LUISTEREN/……

We willen de mensen laten horen dat er ook op het gebied van popmuziek veel talent is en ze laten genieten van mooie muziek. Daarnaast willen we zichtbaar maken dat wij werken aan het stimuleren van de popmuziek.

WAT WILLEN JULLIE BEREIKEN MET JULLIE DEELNAME/WAT IS JULLIE WENS VOOR DE TOEKOMST

We hopen dat men de stichting beter leert kennen, dat men beseft dat ook popmuziek leeft in Thorn en dat men geniet van de mooie muziek van lokale talenten. We nodigen iedereen van harte uit om met ons mee te denken hoe wij de popmuziek nog beter op de kaart kunnen zetten de komende jaren.